Klimaat Costa Rica

Het is moeilijk om van één klimaat Costa Rica te spreken, want in feite bestaat het klimaat van Costa Rica uit diverse tropische klimaten. In het oosten en noordoosten van het land is er sprake van een regenwoudklimaat, terwijl de rest van het land te maken heeft met een tropisch moessonklimaat en een tropisch savanneklimaat. Door de vele hoogteverschillen in het land, de invloeden van de Caribische Zee en de invloeden van de Grote Oceaan is er een grote verscheidenheid van microklimaten in het land. Wat voor klimaat Costa Rica jou brengt, is dan ook voor een groot deel afhankelijk van de regio waar je naartoe gaat.

De gemiddelde temperatuur en gemiddelde neerslag in Costa Rica

Omdat Costa Rica diverse microklimaten heeft, kan er niet gesproken worden over de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde neerslag van het land in zijn algemeenheid. Daarom geven we in onderstaande overzichten de gemiddelde temperaturen en gemiddelde neerslag voor het hoogland van Costa Rica, de westkust van Costa Rica en de oostkust van Costa Rica.

Het hoogland van Costa Rica

De westkust van Costa Rica

De oostkust van Costa Rica

Bepaal voor jezelf waar jij naartoe gaat in Costa Rica en check de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde neerslag voor dit gebied in de periode waarin jij wil gaan reizen. Op deze manier weet je ongeveer waar je aan toe bent als je naar Costa Rica gaat en kun je je hierop voorbereiden.

Let op: bovenstaande temperaturen en millimeters aan neerslag zijn gemiddelde waarden. Dit betekent dat het altijd warmer of kouder kan zijn, maar ook dat het altijd meer of minder kan regenen als je in Costa Rica bent.

De regenseizoenen van Costa Rica

Het centrale gedeelte van Costa Rica en de westkust van het land kennen een regenseizoen. Wil je naar het centrale gedeelte van Costa Rica of wil je naar de westkust, dan kun je dit beter niet doen vanaf de maand mei tot en met eind oktober tot begin december. In deze periode regent het namelijk niet aanzienlijk meer, maar ook veel harder dan in de rest van het jaar. Vanaf de maand december wordt het aanzienlijk droger in centraal Costa Rica en de westkant van het land. Je kunt dan ook het beste naar deze gebieden gaan in december, januari, februari, maart of april.

De beste reistijd voor Costa Rica

In feite kun je altijd naar Costa Rica reizen, maar het klimaat Costa Rica heeft wel invloed op de kwaliteit van jouw vakantie. Door in de periode met het beste klimaat Costa Rica op vakantie te gaan, geniet je in ieder geval van mooi weer tijdens jouw vakantie.

Over het algemeen is de periode van de maand december tot en met midden april de beste periode om naar Costa Rica te gaan. Houd er in de maanden december en april wel rekening mee dat het wat vaker en harder kan regenen, aangezien je in deze maanden wat meer tegen het regenseizoen van Costa Rica aan zit. Vind je het belangrijk dat de natuur van Costa Rica op zijn allermooist is als je het land bezoekt? Dan ga je in het regenseizoen naar het land op vakantie. In dit seizoen kan het heel hard regenen, maar deze buien duren nooit echt lang en zorgen er juist voor dat de natuur er extra mooi en groen uit ziet.