Costa Rica

Costa Rica is een land dat in Midden-Amerika ligt. Het land grenst in het zuiden aan Panama en in het noorden aan Nicaragua. Verder ligt het land aan de Caribische zee en aan de Stille Oceaan. Wil je meer weten over dit land, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat naar Costa Rica? Lees dan meer over onder andere de geschiedenis, de geografie en de bezienswaardigheden van het prachtige Costa Rica op deze pagina.

De geschiedenis van Costa Rica

Costa Rica betekent letterlijk ‘rijke kust’. De naam Costa Rica werd door Christoffer Columbus aan het land gegeven, toen hij tijdens zijn vierde reis naar Amerika op de stranden van Costa Rica aanmeerde. Voor de Spanjaarden naar het land kwamen, werd Costa Rica bewoond door verschillende soorten indianenstammen. Helaas is hier niet meer zo veel van te zien, want in het land zijn maar weinig historische bouwwerken te vinden die je meer kunnen vertellen over de historie van Costa Rica.

In het jaar 1524 werd de eerste koloniale nederzetting in het land gesticht. Hierna werd Costa Rica al snel toegevoegd aan het koninkrijk van Mexico, als soort extra provincie. De weinige nederzettingen van Costa Rica waren nooit echt van goede kwaliteit. Dit kwam omdat er maar weinig grondstoffen te vinden waren in het land, waardoor het bouwen van goede nederzettingen wat lastiger was.

In de twintigste eeuw werd het land onderdeel van de Verenigde Staten. Dit duurde echter niet lang, want na enkele burgeroorlogen werd het land onafhankelijk. In 1948 heerste er nog een kleine burgeroorlog in de República de Costa Rica, maar hierna werd het al rustiger in het land. De zittende president werd verjaagd, het leger werd afgeschaft en het geld dat hierdoor in de kas bleef zitten, werd aan onderwijs, cultuur en veiligheid uitgegeven. Vandaag de dag heeft Costa Rica nog altijd geen leger en daarom extra geld voor deze belangrijke doelen.

De economie van Costa Rica

Costa Rica is een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika. De economie van het land is voornamelijk afhankelijk van de agrarische sector, die onder andere de teelt van cacao, suiker, koffie en bananen verzorgt. Verder is toerisme ook steeds belangrijker voor het land. Omdat Costa Rica steeds populairder wordt als vakantiebestemming, zijn er steeds meer mensen in het land die hun geld verdienen door toeristen uit alle delen van de wereld te bedienen. Bijvoorbeeld door een hotel te runnen, maar ook door tours te geven als gids.

De geografie van het land

Costa Rica ligt in het zuidelijke deel van Midden-Amerika. Het land ligt tussen Panama, Nicaragua, de Grote Oceaan en de Caribische zee in. Het landschap van Costa Rica is erg veelzijdig, maar wordt voornamelijk bepaald door de bergketen Cordillera de Talamanca. Deze bergketen loopt over de lengteas van het hele land heen en biedt bovendien het hoogste punt van het land (3819 meter).

Verder bestaat een groot deel van Costa Rica uit natuurgebieden. Ongeveer een kwart van het land wordt gevormd door nationale parken, ofwel natuurparken die door de overheid beschermd worden en die je als toerist kunt bezoeken. Ook zijn er in het land veel vulkanen te vinden, waarvan enkele nog altijd actief. De bekendste vulkaan is de Arenal vulkaan (nog altijd actief) en de hoogste vulkaan van het land is de Poás, met een hoogte van 2708 meter.

Tot slot horen er ook nog enkele eilanden bij het land. Denk hierbij aan isla Chira in de Golf van Nicoya, maar ook aan Isla del Caño en Isla San Lucas.

De hoofdstad van Costa Rica

De hoofdstad van Costa Rica is San José. Deze stad ligt in het midden van het land, op een flinke hoogte van ongeveer 1170 meter. In het begin van de twintigste eeuw woonden er helemaal niet zo veel mensen in San José. Dit veranderde echter in de tweede helft van de twintigste eeuw, toen er duizenden mensen naar de grote stad trokken. Niet alleen mensen uit het land zelf, maar ook vele immigranten.

Op dit moment heeft de hoofdstad van het land ruim 337.000 inwoners. Dit lijkt misschien niet zo veel, maar in 1950 had de stad slechts 87.000 inwoners. Je kunt dus zeker stellen dat de hoofdstad van het land snel gegroeid is.

De bezienswaardigheden in het land

De meeste bezienswaardigheden die je in Costa Rica kunt bewonderen, betreffen bezienswaardigheden in de natuur. Denk hierbij aan nationale parken, die je prachtige oerwouden, mooie stranden en indrukwekkende vulkanen laten zien en je bovendien kennis laten maken met diverse exotische diersoorten. Een van de hoogtepunten van het land, is de bekende vulkaan Arenal. Arenal is niet alleen bijzonder omdat de vulkaan nog actief is, maar ook zeker door het unieke landschap van de vulkaan. Andere bezienswaardigheden zijn Nationaal Park Corcovaco, natuurpark Monteverde, Parque Nacional Tortuguero, Parque Nacional Rincón de la Vieja en Parque Nacional Santa Rosa.

Ben je in de hoofdstad van het land, dan kun je ook niet-natuurlijke bezienswaardigheden bewonderen. Denk hierbij aan oude gebouwen, maar ook aan diverse interessante musea. Reis je buiten de hoofdstad, dan kom je voornamelijk bezienswaardigheden van natuurlijke oorsprong tegen.

Het weer in Costa Rica

Costa Rica heeft een tropisch klimaat en dit betekent dat de temperaturen in het land het hele jaar door tussen de 20 en 30 graden liggen. Wel kan het klimaat per gebied flink verschillen. Ga je bijvoorbeeld naar het hoogland van Costa Rica, dan moet je er rekening mee houden dat het hier wat kouder is (10 tot 15 graden gemiddeld). Ben je aan de west- of oostkust, dan is het juist weer warmer dan in andere delen van het land.

Costa Rica kent ook een regenseizoen. Dit seizoen wordt ook wel het groene seizoen genoemd en duurt van de maand mei tot en met de maand december. Het land is prachtig groen in deze periode, maar je moet wel rekening houden met flinke hoeveelheden regen. Wil je jouw vakantie niet in het water laten vallen door harde regen, dan kun je beter buiten het regenseizoen naar het land afreizen.

Praktische informatie over Costa Rica

Ga je naar Costa Rica op vakantie? Dan is het handig als je wat praktische informatie over dit land tot je neemt. In onderstaande alinea’s geven we je informatie over diverse facetten van het land, waaronder de taal, de munteenheid en het tijdsverschil in Costa Rica ten opzichte van Nederland.

De taal

In Costa Rica wordt Spaans gesproken. Slechts een klein deel van de bevolking spreekt ook Engels, voornamelijk in de hoofdstad van het land. Wij raden je aan om een talenboekje Spaans mee te nemen als je naar het land op vakantie gaat, zodat je je altijd kunt redden als er niemand in de omgeving Engels spreekt.

De munteenheid

In Costa Rica betaal je met de Costaricaanse munteenheid colón, ook wel aangeduid met de afkorting CRC. Voor je op vakantie gaat, is het verstandig om te controleren wat de wisselkoers van de euro met de colón is. Op deze manier weet je namelijk precies wat je precies uitgeeft in euro’s als je met de colón betaalt.

Het tijdsverschil

Ga je in de Nederlandse zomertijd naar Costa Rica, dan is het daar acht uur vroeger. Ga je in de Nederlandse wintertijd naar het land, dan is het daar zeven uur vroeger. In het land zelf is er geen verschil in de zomertijd en de wintertijd: de klok staat altijd hetzelfde.

Relevante wetgeving in het land

Het is ook handig welke relevante wetten en regels er gelden in jouw vakantieland. Ten eerste is het goed om te weten dat je in Costa Rica alcohol mag kopen en drinken als je 18 jaar of ouder bent. Wil je rijden als je alcohol heb gedronken, dan mag dit alleen als je onder het maximale promillage van 0,75 zit. Verder is het goed om te weten dat je tabak mag komen vanaf 18 jaar oud en niet mag roken in openbare gelegenheden. Homoseksualiteit is toegestaan in Costa Rica.

Reisdocumenten

Om naar Costa Rica te reizen, heb je altijd een geldig paspoort nodig. Op de datum van jouw vertrek naar het land, moet dit paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Je hebt geen visum nodig om het land te bezoeken. Alleen als je langer dan negentig dagen in het land wil verblijven, heb je hier een officieel visum voor nodig. Dit visum vraag je aan bij de Costa Ricaanse ambassade in Nederland. Let op: ook kinderen hebben een visum nodig als ze langer dan 90 dagen in Costa Rica verblijven.

Vlieg je via de Verenigde Staten naar Costa Rica? Dan heb je een ESTA (Elektronic System of Travel Authority) nodig. Je vraagt dit document online aan. Doe dit ver voor vertrek naar jouw vakantiebestemming, zodat je jouw ESTA ruim op tijd in je bezit hebt.