Beste reistijd Costa Rica

Als je een reis naar Costa Rica boekt, wil je natuurlijk het liefst dat je de hele vakantie geweldig weer hebt. Om hiervoor te zorgen, boek je jouw vakantie in de beste reistijd Costa Rica. Wat deze reistijd precies is, lees je op deze pagina.

De twee seizoenen van Costa Rica

Voor we je vertellen wat de beste reistijd Costa Rica is, vertellen we je eerst meer over de twee seizoenen die in het land worden aangehouden. In Nederland hebben we vier seizoenen, maar in Costa Rica gaat men uit van twee seizoenen. Dit is het droge seizoen (november/december tot eind april) en het groene seizoen, ook wel het regenseizoen genoemd (mei tot november). Wat de beste reistijd Costa Rica voor jou is, is afhankelijk van het seizoen waarin je naar Costa Rica wil gaan. Beide seizoenen hebben zo hun eigen charme en daarom is het goed om je in beide seizoenen te verdiepen.

Het droge seizoen

Het droge seizoen begint in november of in december en loopt ongeveer tot het einde van de maand april. In het droge seizoen regent het minder dan in de rest van het jaar. In sommige gebieden van het land zie je dit niet zo duidelijk aan het landschap, maar in andere gebieden is het beduidend droger. Dit betekent dat de natuur er wat minder overweldigend uit kan zien in het droge seizoen, al is dit lang niet zo in alle delen van het land.

Overigens is het in het droge seizoen lang niet altijd droog. Het is zelfs zo dat het over het algemeen meer is gaan regenen in het droge seizoen, voornamelijk in de maanden januari en februari. Wil je de zware regenval vermijden, dan biedt een vakantie in het droge seizoen van Costa Rica je dus geen garantie dat je helemaal droog zal blijven.

De meeste mensen die in het droge seizoen naar Costa Rica gaan, doen dit om de hoofdstad te bezoeken of lekker aan het strand te liggen. Zij bezoeken in deze periode ook natuurgebieden in het land, maar dan wel de natuurgebieden die er in de droogte nog steeds prachtig uit zien.

Het groene seizoen

Het groene seizoen van Costa Rica wordt ook wel het regenseizoen genoemd. Dit seizoen loopt van mei tot en met november en kent veel regenval. Ben je in het groene seizoen in Costa Rica, dan valt er vrijwel dagelijks een flinke bui. Vooral in de namiddag kan het flink regenen. Soms word je misschien een beetje chagrijnig van de regen, maar de zware regenval zorgt er wel voor dat de natuurgebieden van Costa Rica er prachtig bij liggen. Ga je voornamelijk naar het land om in de natuur te verblijven, dan is het groene seizoen de beste reistijd voor jouw vakantie.

De meeste mensen die in het groene seizoen naar Costa Rica gaan, doen dit om de prachtige natuurgebieden van het land te bewonderen. Het seizoen wordt niet voor niets het ‘groene seizoen’ genoemd, want door de regenval zijn de natuurgebieden nog groener, nog mooier en nog indrukwekkender. Overigens hoef je je geen zorgen te maken dat het de hele dag regent in het regenseizoen, want vaak zijn de buien kort en krachtig. Even schuilen en je kunt gewoon weer de natuur in!

De beste reistijd Costa Rica: afhankelijk van jouw ideale vakantie

Wat de beste reistijd is om naar Costa Rica te gaan, is geheel afhankelijk van de wensen, eisen en verwachtingen die jij voor jouw ideale vakantie hebt. Wil je vooral lekker in de hoofdstad vertoeven en aan het strand liggen, dan ga je het beste in het droge seizoen naar Costa Rica. Ga je echt naar het land voor de prachtige natuurgebieden en wil je deze natuurgebieden op hun mooist zien, dan ga je in het groene seizoen naar Costa Rica. Je neemt een goede poncho mee en je komt die regenbuien in de namiddag prima door.

Wil jij een combinatie maken van een strandvakantie, een citytrip in de hoofdstad van Costa Rica en een vakantie in de natuur? Dan raden wij je aan om in het groene seizoen naar Costa Rica te gaan. Het regent wat meer in dit seizoen, maar de natuur is wel echt het mooist in het groene seizoen. Overigens hoef je je geen zorgen te maken dat heel je vakantie in het water valt in het groene seizoen, want het regent nooit echt lang. Je kunt dus ook gewoon heerlijk aan het strand liggen als je in het groene seizoen naar Costa Rica gaat en ook het bezoeken van de hoofdstad is geen enkel probleem.